Casa de la Solidaritat

[20 al 22 novembre 2008]

Jornades: Guatemala: el gran negoci dels convenis econòmics de la UE

Casa de la Solidaritat - 19:00H

Cartell Jornades Guatemala 2008

Del 20 al 22 de novembre, l'Associació d'Amistat amb el Poble de Guatemala organitzem unes jornades sobre l'impacte que poden tenir els acords ecòmics entre la UE i Centre Amèrica, desfavorint encara més la fràgil situació d'aquesta zona. També parlarem sobre la situació dels drets humans i els processos judicials als militars genocides.

També, en aquestes jornades, volem celebrar els 20 anys de la nostra publicació periòdica, El Quetzal, i de les Agendes de la solidaritat de la Coordinadora de l'Estat Espanyol de Comitès de Solidaritat amb Guatemala.

Ens veiem del 20 al 22 de novembre a la Casa de la Solidaritat.

Les jornades

L’abril d’aquest any 2008 tenia lloc la tercera ronda de negociacions entre governants de la UE i d’Amèrica Central per a l’Acord d’associació entre les dues regions. Aquest acord és un altre Tractat de Lliure Comerç però aquest cop amb Europa. Les condicions d’aquestes negociacions es fan amb la balança desequilibrada: Amèrica Central no serà més que una zona perquè les transnacionals hi actuïn sense cap mena de restricció i amb total llibertat (com en el cas de les grans empreses mineres), i s’accentuïn més encara les condicions de pobresa i exclusió de la població i d’explotació de mà d’obra barata.

Si bé l’Acord inclou el diàleg polític i la cooperació, els tractes comercials amb l’Europa neoliberal passaran per davant dels drets humans, i, en el cas de Guatemala, del compliment dels Acords de Pau o dels processos judicials als militars genocides.

En aquestes jornades volem donar a conèixer com afectarà a Amèrica Central l’aplicació d’aquests Acords i també, pel que fa als drets humans, parlarem de la jurisdicció internacional davant els crims de lesa humanitat.

Durant les jornades hi haurà a la Casa de la Solidaritat una exposició de portades d’El Quetzal, que ara fa 20 anys que publiquem de manera periòdica, i de l’Agenda de la Solidaritat , que també fa 20 anys que edita, en l’àmbit estatal, la Coordinadora de l’Estat Espanyol de Comitès de Solidaritat amb Guatemala.

Programa

dijous 20
A les 19 h: Els Acords d’associació entre la UE i Amèrica Central: els efectes devastadors del neocolonialisme.
Xerrada-debat a càrrec d’Andrés Pérez, alcalde del municipi de Colotenango, del departament de Huehuetenango, pel partit Unión Revolucionaria Nacional Guatemalteca (URNG), Henry Morales, representant del Movimiento Tzuk Kim-pop, i Pablo González, politòleg.
divendres 21
A les 19 h: Passi de la pel·lícula Las Cruces. Poblado Próximo.
Dins del cicle de documentals “Mirades, Veus, Lluites” de la Casa de la Solidaritat. Posteriorment es farà un debat sobre la pel·lícula.
dissabte 22
A les 19 h: La jurisdicció universal: una eina contra els sistemes d’impunitat.
Xerrada a càrrec d’Antonio Segura, advocat de drets humans de l’Asociación Libre de Abogados (ALA)
A les 21 h: Celebració dels 20 anys de la nostra publicació periòdica, El Quetzal, i de les Agendes de la Solidaritat
En acabar, hi haurà un pica-pica i festa de tancament de les jornades.

Ponents

Andrés Pérez
Guatemalenc, alcalde municipal de Colotenango, del departament de Huehuetenango, per al període 2008-2011 pel partit Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca (URNG). En el període 2000- 2004, va ser primer síndic municipal i també ha estat secretari generaladjunt del Comitè Executiu Municipal de la URNG. Ha estat promotor comunitari en diversos municipis de Huehuetenango fent capacitacionsa alcaldes comunitaris amb FUNDAMAYA (Fundación Maya). També ha estat membre de la Direcció Nacional del Comité de Unidad Campesina (CUC), organització camperola històrica en la lluita per la terra i els drets laborals.
Pablo González
Guatemalenc, llicenciat en Ciències Polítiques i Socials per la Universitat Rafael Landívar de Guatemala. Té el diploma d’estudis avançats en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i actualment cursa estudis de doctorat a la universitat de Dublín. Ha treballat com a periodista en el diari El Periódico de Guatemala i ha estat investigador auxiliar en projectes adreçats a l’estudi de l’opinió pública i mitjans de comunicació i a la construcció d’espais nacionals per a la recerca de consensos.
Henry Morales
Guatemalenc, representant del Movimiento Tzuk Kim-pop en l’àmbit social de Guatemala i de l’Amèrica Central, fa seguiment polític d’aquest procés de negociació. Henry Morales és activista polític des de fa més de 20 anys i en fa més de 15 que treballa en temes de desenvolupament. Doctor en Economia en l’especialitat d’Economia del desenvolupament i relacions internacionals, ha elaborat diverses publicacions i articles sobre la cooperació internacional, la integració centreamericana, la societat civil i les ONG a Guatemala. Destaquen publicacions com “La cooperación internacional y los Acuerdos de Paz” l’any 2002, “ La Unión Europea en Guatemala: una interpretación desde la sociedad civil”, l’any 2006, i el darrer treball, editat l’any 2007, “¿Por qué tanta frustración?: la cooperación internacional en la década de la paz”.
Antonio Segura
Advocat de drets humans, pertany a l’Associació Lliure d’Advocats, (ALA) i és advocat de l’acusació popular a Espanya contra Ríos Montt i altres militars guatemalencs. Ha treballat en casos com els del reporter José Couso, l’11-M, en processos judicials relacionats amb el camp de concentració de Mauthausen, els confl ictes a la franja de Gaza o en judicis relacionats amb les dictadures d’Argentina i Xile.

La pel·lícula

Las Cruces. Poblado próximo.

Rafael Rosal, 2005. Durada: 82´

La pel·lícula narra la història d’una comunitat de la muntanya de Guatemala, als anys vuitanta, l’època de les massacres de l’exèrcit. A la zona hi opera un comando guerriller, que s’assabenta que la comunitat està marcada, i aquesta decideix organitzar-se per defensar-se. Els supervivents expliquen la seva versió dels fets, al cap de vint anys.

Associació d'Amistat amb el Poble de Guatemala [^]