Casa de la Solidaritat

[2009]

Mirades, Veus, Lluites

IV Cicle de Debats i Documentals

Les sessions tindran lloc els dies assenyalats a les 19:30H a la Casa de la Solidaritat

Programa (10 sessions):

Cartel del IV Cicle de Debats i Documentals 2009
27 març

20 % cotó, 80 % suor

Pep Caballé, 2008. Durada: 10' + 66'

L'Occident ric té un deute amb la resta del món, inclosos els exclosos de casa nostra. Un deute que es va generar amb la conquesta de les Amèriques, i va continuar amb l'esclavisme i més tard amb la colonització, i va créixer amb la dominació i l'especulació econòmica actual.

Aquest documental vol ser una petita història de les mil històries sobre aquesta vergonyosa indignitat.

24 abril

El viejo y Jesús: profetas de rebelión

Marcelo Andrade, del col·lectiu Calle y Media, 2005. Durada: 70'

Les vides de dos homes que viuen als carrers de Caracas, enmig d'una ofensiva feixista per mirar d'aturar el procés revolucionari veneçolà, potenciat amb l'arribada d'Hugo Chávez a la presidència.

La sàvia lírica del Vell i el verb explosiu de Jesús ofereixen un retrat directe del compromís llibertari del poble veneçolà, més enllà de la influència de líders o avantguardes il·luminades. Aquesta pel·lícula és una profecia documentada de la rebel·lió que minut a minut es planifica silenciosament des de sota els ponts i clavegueres d'un món que tard o d'hora s'alçarà per la set de justícia.

29 maig

A.R.S. Astilleros Río Santiago

Cecilia Fernández Lisso i Jerónimo Carranza, 2007. Durada: 44'

A la dècada de 1990 la drassana Río Santiago va ser víctima del Pla de Buidatge de la Indústria Argentina Estatal. Els treballadors d'ARS, en lluita permanent, van guanyar al tancament, a la privatització, a la presa de la prefectura, al pla de buidatge, i van aconseguir que la drassana continuï sent nostra.

26 juny

La autonomía zapatista. Otro mundo es posible

Arte, Música y Vídeo, 2008. Durada: 70'

Aquest projecte respon a la invitació a considerar l'autonomia zapatista l'èxit més tangible i destacable del moviment, es planteja com un nou ordre polític que sota el principi de manar obeint mostra a tot el món la possibilitat de construcció de noves relacions socials i un nou exercici polític democràtic a partir de la capacitat creativa de la resistència.

10/17 juliol

VII Festes Populars del Raval

La Casa de la Solidaritat participarà a la VII Festa Popular i Alternativa del Raval oferint la projecció d'un documental relacionat amb la realitat del barri seguit d'un debat (el títol i temàtica definitives es difondran amb el programa de les Festes).

25 setembre

La próxima estación

Pino Solana, 2008. Durada: 115'

La pel·lícula relata la història dels ferrocarrils argentins, des de l'origen l'any 1857 fins que van ser privatitzats, i l'actual crisi del transport. Vuitanta mil treballadors van ser acomiadats, vuit-cents pobles es van convertir en fantasmes i un milió de persones va emigrar cap a les ciutats. Va ser el cop més gran que van rebre les economies regionals. Els 37 grans tallers en què es fabricaven vagons i locomotores van ser saquejats, sense que la justícia n'hagi condemnat els responsables. Quan es va passar la totalitat del transport de càrrega i passatgers a les carreteres, el sistema va entrar en crisi i els accidents es van multiplicar. En cap altre moment els serveis van ser tan precaris ni els passatgers tan maltractats. Però en l'imaginari col·lectiu subsisteix la creença que els ferrocarrils no els pertanyen. La privatització dels serveis va augmentar la confusió entre el que és públic i el privat. Quins són els béns de l'Estat? Qui els manté i en té cura? Quins drets hi tenen els usuaris?

12 octubre

14 kilómetros

Gerardo Olivares, 2007. Durada: 95'

Polítics i sociòlegs coincideixen en el fet que la immigració és el problema més gran al qual Occident s'haurà d'enfrontar al segle XXI. A l'Àfrica hi ha milions de persones que tenen com a únic objectiu entrar a Europa perquè la fam no entén de fronteres ni de barreres. Sota el guiatge de Buba Kanou, Violeta Sunny i Mukela Kanou coneixerem una mica més la realitat de l'Àfrica, i al seu costat emprendrem un perillós i llarg viatge cap a Europa, travessant Mali, Níger, Algèria i el Marroc.

30 octubre

50è Aniversari de la Revolució Cubana

Fa mig segle, les forces revolucionàries cubanes entraven a l'Havana i expulsaven del poder el règim corrupte del dictador Batista, trencant també mig segle de dominació neocolonial dels EUA sobre l'illa. Cuba, per primera vegada, assolia realment la seva independència i començava un procés revolucionari que ha continuat fins l'actualitat. Per a commemorar aquest 50è aniversari del triomf de la Revolució Cubana, la Casa de la Solidaritat presentarà un documental i un debat posterior sobre el significat polític, social i històric d'aquest esdeveniment.

20 novembre

Km 207: A la orilla de la carretera

Grégory Lassalle, 2007. Durada: 42'

Arran de la desaparició d'Héctor Reyes, un treballador de la finca Nueva Linda, a la costa de Guatemala, l'octubre del 2003 membres de les comunitats pròximes van ocupar la finca com a mesura de pressió perquè s'aclarissin els fets. Al cap d'un any, les forces de seguretat van fer un violent desallotjament de la finca, amb el resultat de 9 camperols i 3 policies morts. El reportatge explica la lluita i els esdeveniments que s'han produït al voltant de la finca entre el 2004 i el 2007.

11 desembre

Sessió de curts sobre models i crisis de producció capitalista

Diferents autors, 1960-2009. Durada: 60'

Es tracta d'uns quants curts que des de diferents punts de vista ens parlen del perquè de les crisis capitalistes i ens plantegen altres models econòmics i socials. Des d'un punt de vista polític i a través de pràctiques quotidianes es tracta d'explicar que mentre no disputem l'alternativa al capitalisme també en l'àmbit econòmic, ells seguiran guanyant. En aquest sentit s'explica a través d'aquests curts que, si bé és qüestió de voluntat política per part dels poders públics, abans hi ha d'haver la nostra voluntat de transformar i posar en pràctica el que pensem.

[Cartell :: PDF - 217 KB] [Tríptic :: PDF - 197 KB]

Casa de la Solidaritat [+] [»]