Casa de la Solidaritat

[14 maig 2008]

Guatemala: El conflicte de la terra

Xerrada-Col·loqui amb Daniel Pascual

Coordinador General del Comité de Unidad Campesina (CUC)

19:30H a la Casa de la Solidaritat
Guatemala: El conflicte de la terra

La Franja Transversal del Norte, 9.000 km2 al llarg de cinc departaments de Guatemala, és una zona amb una gran riquesa en recursos naturals i en diversitat cultural. S’hi ajunten interessos com l’extracció de petroli, l’explotació de minerals, la construcció d’hidroelèctriques, hi ha grans plantacions de monocultius, ramaderia en funció industrial i és zona d’operacions de narcotràfic.

Les comunitats camperoles assentades en aquesta àrea estan cada cop més ofegades per aquesta situació. No s’aturen les intimidacions, els assassinats i la pressió constant de l’exèrcit per a fer-les fora d’unes terres que els pertanyen, com en algunes comunitats de Lívingston, Izabal: un assassinat i una detenció il·legal de dirigents camperols ara fa un parell de mesos i les constants incursions militars, són puntes d’iceberg d’una situació en una zona que és en el punt de mira d’ empreses transnacionals i de l’oligarquia guatemalenca.

L’estat guatemalenc, a la vegada, va criminalitzant cada vegada més la lluita popular per tal de justificar la repressió i la militarització al país. El CUC, que aquest any commemora 30 anys de lluita pels drets dels camperols, també és en el punt de mira de l’oligarquia i de l’exèrcit, alguns dels seus dirigents han estat assassinats i demanen que s’incrementi la solidaritat internacional.

Convoquen

Associació Catalana per la Pau, Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala, Associació de Jurístes Demòcrates, CCOO-Fundació Pau i Solidaritat, Entrepobles, SETEM, UGT-Fundació Josep Comaposada i Veterinaris Sense Fronteres.

Associació d'Amistat amb el Poble de Guatemala [+] [^]